Dofter av höst och färgglad värme.
Äppelkaka1 st ekologiskt ägg
2 dl strösocker
1 tsk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
100 g smör, smält
4-5 st syrliga svenska äpplen
Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
smör till formen
Råkräm, ca 8 portioner1 st vaniljstång
3 st ekologiska äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde
Gör så här
1. Äppelkaka
Rör samman ägg, strösocker och vatten.
2. Rör ner smält smör.
3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
7. Råkräm
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
8. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
9. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.